Portræt: Mathias Skole

De fleste kender ham, eller ved hvem denne sprudlende person er. Første gang jeg så ham, var til et juniorstævne, hvor han stod som kronen på værket, forrest i en spidsopstilling. Jeg kan huske, at jeg tænkte ”Wow, han bliver kæmpe stor ham der. Hvor er han vild!”.


10470817_10152587144727612_3175182679222961707_o

Mathias Skole har siden da knoklet sig op ad rangstigen indenfor dansk gymnastik med blandt andet Holstebro Rephold, Ollerup Dansekompagni, Ollerups Elitehold og Verdensholdet på cv’et.

Mathias sidder så absolut ikke på hænderne, men er i konstant søgen efter udfordring og udvikling og derfor er Danmark og gymnastikverdenen nu skiftet ud med en 3-årig danseuddannelse på Koninklijk Conservatorium Antwerpen i Belgien.

12901068_10154130756257612_3132019653088678469_o

På Koninklijk Conservatorium Antwerpen er man i løbet af foråret til en audition i Belgien, hvor der fokus på contemporary og ballet, og hvor man til sidst fremviser en solo man har forberedt hjemmefra. Der er to auditions, hvor der i 2016 var 100 håbefulde dansere til hver, hvoraf 16 dansere blev optaget på uddannelsen.

Hvad tror du gjorde udfaldet til din audition?

”Jeg virkelig gav den gas og at jeg viste at jeg var klar til at lære! Det tror jeg er rigtig vigtigt for en skole som denne. De kan ikke bruge en dygtig danser, som ikke gider at lære. De kan ikke bruge sådan en danser i tre år. Man behøver ikke være perfekt, men man skal bare vise at man gerne vil suge til sig og lære så meget som muligt. Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg er mega langt bagud i ballet, der skal jeg virkelig arbejde, men i floor work har jeg virkelig noget at byde ind med i klassen.”

jeg er mega langt bagud i ballet, der skal jeg virkelig arbejde, men i floor work har jeg virkelig noget at byde ind med (3)

At gå fra at være gymnast og danser i Danmark til at være aspirerende professionel danser i udlandet er ikke at sammenligne. Danseverdenen har ry for at være lidt mere ”pushy” og ”albuerne frem”, men forholder det sig virkelig sådan?

Mathias forklarer:

”Uh, den er svær. Det er ikke fordi folk forsøger at sætte sig selv forrest, men man kan ikke tage sig af hvad de andre har gang i, fordi man har så mange ting man selv skal nå at lære. Man lukker sig mere ind i sig selv og siger ’jeg skal have styr på mit og når jeg har styr på det, kan jeg begynde at se ud’. I gymnastikverdenen er tendensen er vi ikke går videre før alle kan trinene. Så jeg vil ikke sige, at det er albuerne først, men man koncentrerer sig først og fremmest om sig selv.”

Færdig med gymnastik

Mathias fortæller yderligere løst og fast om gymnastikverdenen kontra danseverdenen. I løbet af interviewet klart for mig, at han ikke kommer tilbage til gymnastikverdenen.

Mathias forklarer hvorfor han er færdig med gymnastik…

”Jeg kan mærke, at efter jeg er kommet ind i danseverdenen, så er jeg også kommet ind i en kunstnerverden. Vi diskuterer og snakker meget mere om dansen på et højere og mere filosofisk plan. Det ville jeg miste hvis jeg gik tilbage til gymnastikken.

I gymnastikken bliver man belært om, at armen skal være her og denne øvelse skal se sådan her ud. Det bliver mere et spørgsmål om æstetik end om at vise følelser gennem trinene, og jeg tror jeg ville føle mig spærret inde i en kasse hvis jeg gik tilbage til gymnastikken.”

 11114756_840624466023199_6159844647510343474_o

Hvad byder fremtiden på når du er færdig i Belgien?

”Jeg håber på at kunne arbejde som professional danser internationalt i nogle år, og når det så ikke kan lade sig gøre mere, så tænker jeg, at jeg vil undervise på nogle forskellige danseuddannelser. Så må vi se… I danseverdenen må man virkelig bare tage én dag ad gangen.”

1538803_10203032183473574_137236083_n