Debat: Fortjener Dansekompagniet ikke den samme anerkendelse som Eliteholdet?

Jeg sidder oppe ved musikken. Jeg havde lavet en fin aftale med Lærke Poulsen og Laura Ballentin om at sidde der, så jeg kunne filme til Fuss & Disturbs InstaStory. Holstebro Rephold er lige gået af gulvet, og der slæbes redskaber væk fra gulvet. Det var en rigtig flot forevisning.

Søren (Mørkrid Thøgersen, instruktør) sætter sig ved bordet og sætter jackstikket i computeren. Musikken starter. Folk går frem og tilbage foran musikbordet, og man skulle ikke tro at en forevisning var i gang. Men det var den.

VIG_0555

Foto: Vibeke Green

Til de der ikke er vant til at se moderne dans, og i øvrigt tror at den genre de kalder contemporary i SYTYCD (So You Think You Can Dance) er tilsvarende, så var det angiveligt et specielt syn der ventede dem til OD-Dag i lørdags.

I løbet af en lang dag med meget af det samme, til tider trivielle gymnastik, er det kun befriende, forfriskende og inspirerende at se et hold, der forsøger at udvide rammerne for hvad gymnastikdanmark skal se. 

Selvfølgelig formåede flere gymnastikhold også at inspirere gennem innovative valg og sammensætninger af både øvelser, tema og musik. Betragt dette som en disclaimer. Så har jeg vidst ikke trådt nogle over tæerne uden belæg. 

VIG_0550

Foto: Vibeke Green

Jeg kan på en måde godt forstå hvis nogle blandt publikum rynker panden og undrer sig over hvad det præcist var der skete på gulvet sidste lørdag. Lige pludselig stod de (danserne) i hvad der mest af alt kan karakteriseres som undertøj.

Ofte når jeg diskuterer dansens verden med mit gymnastiknetværk hører jeg “jeg ved ikke hvad det skal forestille…”, og der kan det undre mig om de ved, hvad eksempelvis en kølleserie forestiller? Udover at en kølleserie kan være æstetisk smuk og et grundgymnastisk fundament, forestiller de sjældent noget andet end netop dét. Der bliver sjældent fortalt en historie, sådan som dansens verden formår det. Bevares, jeg nyder da selv at se en æstetisk smuk kølleserie udført af kropsbevidste gymnaster, men det element som Ollerup Dansekompagni byder ind med savner jeg ofte i gymnastikken for at det ikke bliver kedeligt og trivielt at se på. 

Når man som publikum ser Ollerup Dansekompagni er det meningen at man skal rystes i sin grundvold, tvinges til at tænke over det man ser og ikke mindst stille spørgsmålstegn ved det. Det er en bevægelsesinnovation vi skal omfavne, og Ollerup Dansekompagni har trods alt tilpasset sig gymnastikdanmarks rynkede pander de seneste sæsoner. Det har været mere “underligt” end det var i lørdags. Tro det eller ej. 

VIG_0651

Foto: Vibeke Green

Jeg undrer mig…

Jeg undrer mig over, at Ollerup Dansekompagni på ingen måde får den samme anerkendelse, hverken fra publikum eller Gymnastikhøjskolen, som Ollerups Elitehold gør. Eliteholdet bliver som dagens sidste hold præsenteret af skolens forstander, Uffe Strandby, og publikum sidder ned og er helt stille.

Ollerup Dansekompagni er i programmet placeret mere eller mindre tilfældigt blandt andre hold og bliver ikke præsenteret af Gymnastikhøjskolens forstander. Om det er noget Dansekompagniet selv har ytret ønske om, skal jeg ikke kunne svare på, men jeg synes det er ærgerligt.

Dette skal ikke ses som en kritik rettet mod Eliteholdets cementerede anerkendelse – den har de opbygget og gjort sig fortjent til gennem en lang årrække, men dette er derimod som en kritik af Ollerup Gymnastikhøjskole, der har oprettet Dansekompagniet som modstykke til Eliteholdet, og ikke engang selv lader til at anerkende Dansekompagniet som et elitehold. 

Hvad mener I? 

Er I enige I kritikken om Dansekompagniets manglende anerkendelse?

3 tanker om “Debat: Fortjener Dansekompagniet ikke den samme anerkendelse som Eliteholdet?

  1. Jeg kunne ikke være mere enig. Dansekompagniet fortjener i mine øjne helt klart samme behandling som eliteholdet, og det er meget tydeligt at der gøres stor forskel. Jeg tænker en god start ville være hvis Ollerup selv viste samme respekt til begge hold…

  2. Om Ollerup Gymnastikhøjskole bør anerkende Dansekompagniet på lige fod med Eliteholdet?? Helt bestemt!! Men dette har været et problem allerede fra kompagniets start hvor vi (da jeg gik på OllerupDans som det hed dengang)f.eks. blev glemt på programmet til elevmødet på skolen. Det er jo et hold med tidligere elever som skaber fællesskab og reklame for Ollerup hvorend de kommer hen på fuldstændig samme måde som Eliteholdet.

    Om publikum bør anerkende Dansekompagniet på lige fod med Eliteholdet? Tja, det er jo svært at pådutte publikum hvad de skal synes om det de ser! Jeg kan også kede mig helt vildt når jeg ser en repholdsopvisning, men drages af opvisningen fra et lokalforeningshold. Det er smag og behag, og heldigvis er der flere og flere som gerne vil se og opleve danseholdene, netop fordi de kan rykke ved grænserne for gymnastikkens bevægelser. Så nej, lad bare publikum have deres kæledægger.

  3. Selvfølgelig burde Dansekompagniet fra Ollerup modtage tilsvarende anerkendelse som eliteholdet. Det er utroligt dygtige dansere (gymnaster), som har været til optagelsesprøve for at få lov til at gå på dette dansehold, og de lægger lige så meget hjerteblod i deres opvisninger, som eliteholdet gør. Forstanderen burde også præsentere dette hold rundt omkring til opvisningerne – og holdet burde være på gulvet umiddelbart inden eliteholdet med samme faner og med ligeså stor opmærksomhed og anerkendelse fra publikum.

Der er lukket for kommentarer.