Portræt: Maja Møller-Nielsen og Eliteholdet

Maja Møller-Nielsen

Hvis det navn ikke ringer en klokke hos dig, kan du passende læse videre.

Hvis det gør, ja så kan du læse hvad du kan forvente dig af Eliteholdet i 2017

Til de der ikke kender Maja, så beskriver hun sig selv som en gymnastiknørd med stort G. Gymnastikken er pakket i kalenderen til bristepunktet, men det er denne der giver hende det boost af fornyet energi hun har brug for i hendes travle hverdag.

Maja læser medicin i Odense på sidste semester, og bor i et lille rækkehus med kæresten, Sebastian Bro.

Maja

Et højskoleophold på Ollerup blev startskuddet på Majas opdagelses- og dannelsesrejse i gymnastikverdenen. Gymnastikken blev hurtigt mere en livsstil end en egentlig fritidsinteresse, og både som aktiv gymnast og instruktør har hun været vidt omkring og været involveret i mange lokalforenings- og landsdelshold, efterskoler, kurser, danseuddannelser, højskoler og ikke mindst Verdensholdet.

Maja har selv været gymnast på Eliteholdet i 6 år og er på nuværende tidspunkt i gang med 3. sæson som instruktør for det prestigefyldte hold. For Maja er Eliteholdet, både som gymnast og som træner, hendes absolutte yndlingshold.

”Jeg har nu fundet et leje, hvor jeg kan hvile i mig selv, både i trænerrollen og som gymnast.

Som gymnast nyder jeg at blive udfordret og inspireret til at lade kroppen gå nye veje, men allermest at jeg kan fordybe mig i og udforske velkendte veje, og gøre dem til mine egne.

Som instruktør hviler jeg i tanken om, at det vigtigste er, at mine gymnaster har en god oplevelse, både i træningssalen, opvisningshallen og på holdet generelt. Forventnings-presset udefra er mere underordnet, og det er en befrielse at være nået hertil. Min drivkraft er det kick jeg får når jeg kan bringe nysgerrighed, motivation, udvikling og gymnastikglæde frem i mine gymnaster.”

Eliteholdet

Eliteholdet1

Siden du blev træner for Eliteholdet er der sket ændringer ift. strukturen i Jeres weekendsamlinger. Her tænker jeg på at gymnasterne tidligere har lært serier til samlingen – Nu skal de forberede sig via video…

Hvad har det betydet for Eliteholdet?

“Faktisk tror jeg det er omvendt. Tidligere har man ofte genbrugt flere serier, der skulle indlæres fra videooptagelser fra den forrige sæson, og jeg har prioriteret indlæringen i træningssamlingerne, og vi udnytter i højere grad nu video til fejlretning eller genopfriskning mellem træningssamlingerne.”

E2

E3

Hvad ser du af fordele og ulemper ved denne ændring?

”Det kan konkret medføre at man må holde et højt indlæringstempo, når færre gentagelser, har mindre tid til at eksperimentere som instruktør, og at gymnasterne har hjemmearbejde i form at gentagelser og fejlretning. Vi har derfor haft meget fokus på at indøve materiale i udtagelses- og opvarmningssekvenser, for at kunne skabe de bedste betingelser for gymnasterne med fordybelse og flere gentagelser og for at få det optimale ud af træningstiden. Vi har forsøgt at bevare træningselementet i træningerne ved arbejde med de udtryk og stilarter i opvarmningen som vi har ønsket at fokusere på efterfølgende og eks. haft opvarmning med håndredskab, hvis der var fokus på håndredskabsserien, så dygtiggørelse, teknik- og fokustræning er blevet en naturlig del af opvarmningen.

Det har haft den fordel, at vi i vores instruktørteam har kunne lade nye ideer opstå, lade de kreative tanker få frit spil og udfordre og motivere hinanden til fornyelse. Vi har udviklet på tidligere serier, hvor der er været potentiale og det har givet mening i vores storyboard/historie. Det kan også være enkelte momenter, tricks eller længere passager, hvor vi koreografisk har kunnet nuancere, forbedre og forfine, og på den måde givet gymnasterne mulighed for fordybelse og nørderi.”

 

Hvordan oplever du, at gymnasterne tager imod det?

”Vi har oplevet rigtig god feedback fra gymnasterne, hvilket også har været altafgørende for den fortsatte udvikling gennem de sidste år. Gymnasterne har helt sikkert kunne mærke at indlæringen er intensiveret, særligt de første par weekender, men herefter har vi haft ro og tid til fordybelse, personlig dygtiggørelse og udvikling af programmet.”

E4

E5

Hvordan oplever du en weekendsamling nu vs. da du selv gik på holdet?

”Formålet, kulturen og traditionerne omkring Eliteholdet har ikke ændret sig det store, og det er også det der gør Eliteholdet til noget unikt. Der er god træningsmoral, højt niveau og gymnasterne hengiver sig 100% til træningen i træningssalen og til hinanden i pauserne, hvor der bliver hygget, gået i sauna, spist grød og drukket massevis af kaffe.

Det er også sådan jeg husker mine weekender på Eliteholdet, gode træninger, gode opvisninger og godt fællesskab/samvær.

Jeg synes særligt i år at jeg virkelig har oplevet, at gymnasterne står sammen som ét stærkt hold. De tager hånd om og engagerer sig i hinanden og der er en helt fantastisk god stemning på holdet hele weekenden igennem.

Et meget sigende eksempel er at vi tager hele 50 personer afsted til Canada til august, som er historisk stor rejsedeltagelse, og jeg glæder mig sindssygt meget!”

EJ

Billede fra Eliteholdets rejse til Japan i efteråret 2015

 

Hvad har I fokuseret på i denne sæson?

”Vi har haft et ønske om, at prioritere den enkelte gymnasts potentiale og udvikling. Vi har derfor inddraget en konsulent (Anne Hviid Kristensen), der har fungeret som ’booster- træner’, og helt fra udtagelsen har haft fokus på den enkeltes forcer og udviklingsområder, vi har sammensat gymnasterne i ’booster-grupper’ og haft samtaler med dem løbende.

På den måde har gymnasterne haft et skærpet fokus på deres egen og deres gruppes udvikling i år og har både til og imellem træningerne, boostet hinanden og holdt hinanden op på indbyrdes aftaler og delmål.  

Vi har haft fokus på at tilgodese og fremhæve alle pigerne, ny som gammel, funky som fin, smidig som stærk både i træningen og i opvisningen, så alle har ejerskab og en vigtig rolle på holdet, hvilket jeg, blandt andet, tror har været med til at skabe et fantastisk fællesskab og god holdånd fra sæsonstart.”

Hvad skal man som tilskuer glæde sig til at se?

”Man skal glæde sig til at se nogle af Danmarks dygtigste gymnaster udfordre og presse sig selv, hengive sig 100% i gymnastikkens mangfoldige elementer, stilarter og udtryk og nyde deres indlevelse og gymnastikglæde. 

Programmet kan blot nydes uden videre omtanke, eller for de mere filosoferende, fortolkes som et opgør mod en overfladisk jeg-kultur, og går under titlen ”Build It Better”.

Vi har taget udgangspunkt i et overfladisk, neutralt og forudsigeligt samfund, hvor gymnasterne i 1.del bevæger sig indenfor nogle klassiske gymnastikgenrer. De skitserer et samfund, hvor man i sin iver på at passe ind og følge med, bliver utryg og usikker. Selv omgivet af sine medmennesker rammes man af ensomhed, og man befinder sig i en jeg-kultur domineret af egoisme og selviscenesættende. Frustrationer tager over og det hele kulminerer i kaos.

Så kom at se Eliteholdet give opvisning i foråret, hvis du vil nyde et alsidigt, spændende og inspirerende program eller er blevet nysgerrig på at finde ud af om det muligt at genetablere og genopbygge noget bedre og måske kan det give stof til eftertanke.”

 

Er du nysgerrig på hvad Eliteholdet er, og er det måske noget for dig som tidligere elev, så kan du se Ollerup Gymnastikhøjskoles video om Eliteholdet her.

Du kan i løbet af foråret læse mere om udtagelsen til Ollerups udtagede hold, Eliteholdet og Ollerup Dansekompagni her.

 

Stay tuned og læs med i næste uge, hvor vi kigger nærmere på Ollerup Dansekompagni!