TeamGym EM 2016

I denne uge er der Europamesterskaber i TeamGym for junior- og seniorhold.

Danmark stiller op med i alt 6 hold; juniorpiger, juniordrenge, juniormix, seniordamer, seniorherrer og seniormix.

Ser man på statistikkerne, har Danmark særdeles gode chancer i flere af konkurrencerne. Særligt har seniorherrerne statistikkerne på deres side, da vi i denne kategori har vundet guld ved EM siden 1998. Også det danske seniormix landshold gør sig bemærket i den mere gyldne kategori, med 8 guldmedaljer siden det første officielle EM i 1996.

Sværere ser det ud for de danske seniordamer, der ikke har vundet guld siden 2002. Hvem ved, måske de bryder den onde cirkel ved dette års EM? – Vi krydser fingre!

For juniorlandsholdene gælder det også, at der på drenge siden er hevet flest medaljer hjem. Dernæst kommer juniormix og i hælene på dem, juniorpigerne.

Jeg har talt med juniorpigerne og juniordrengene om dette års EM og hvad deres største udfordringer er. 

Juniorpigelandsholdet

For juniorpigerne fortæller Cecilie Bentsen, Mie Møller og Sofie Jørgensen, at det især er rytmeserien, der er krævende:

”Vores største udfordring er nok at trække vejret i serien. Det er en mega hård serie med svære momenter! Det er ikke altid lige let at finde et sted i serien, hvor man kan trække vejret.”

De største konkurrenter vurderer pigerne til at være de svenske og islandske juniorpigelandshold. Det er der god grund til at tro, også hvis man igen kigger på statistikkerne. Siden 2010 har guld, sølv og bronze fordelt sig mellem netop Sverige, Island og Danmark. I 2014 vandt juniorpigelandsholdet guld for første gang ved et EM.

Inden pigerne går på gulvet onsdag til kvalifikationen og til finalerne fredag har de et ritual, som de også brugte til testkonkurrencen:   

”Vi har et kampråb, som vi brugte til testkonkurrencen inden vi skulle på gulvet, og det er også det vi kommer til at bruge nede i Slovenien. Vores kampråb er “prišel na Danskem”, som betyder “kom så Danmark” på slovensk.” 

Juniordrengelandsholdet

Thue Hillerup Frandsen, Lui Slot-Tygesen og Mads Hohwü Thomsen fortæller om juniordrengenes største udfordringer: 

”Det er nok os selv. Vi skal være gode til at holde fokus og være koncentreret når det gælder. Dermed at at kunne holde hovedet koldt og fokusere, selv i de pressede situationer.”

Mads er enig, og uddyber:

” Vores største udfordring bliver helt klart ikke at underpræstere. Hvis vi ender med at bliver for overmodige og bare læner og tilbage, kan det nemt komme og bide os i røven bag efter. Det her er måske den eneste mulighed vi får, så det vil være dumt ikke at udnytte den og komme hjem med noget man kan være tilfreds med, i stedet for en oplevelse man kun kan kigge tilbage på med en fornemmelse af at man kunne have fået så meget mere ud af det.”

Har i nogle bestemte ritualer inden i går på gulvet?

Thue: ”Jeg har det sådan, at jeg altid skal tælle tilløbskasserne. Derudover har jeg altid meget tøj på og smider det først lige inden jeg går ind.”

Lui: ”Jeg går altid lidt for mig selv og prøver at holde fokus. Jeg drikker også altid tre slurke af min vandflaske og har altid min t-shirt med ind til konkurrencen for at tørre hænder og fødder af for nerver.”

Mads: ”Vi plejer altid at lytte både rytme- og spring musik igennem mens vi visualiserer de ting vi skal lave. Så vi har fokus på de rigtige ting. Derudover er vi også ude at gå en tur inden vi går i omklædningen… Bare for at få noget frisk luft og få snakket alt det unødvendige af inden vi skal ind og være max fokuserede.”

Drengene er nogenlunde enige om, at Norge er deres største konkurrent, men Mads tilføjer igen, at de danske juniordrenge skal passe på ikke at blive for høje i hatten:

”Vi tror det er Norge, da de er de seneste par år rykket tætter og tættere på os pointmæssigt. Det kunne være det norske og svenske publikum. Derfor håber vi på stor opbakning fra de danske tilskuere.

 …Jeg (Mads, red.) har ikke helt styr på hvem vores største konkurrent bliver, da jeg ikke har fulgt så meget med i de andre lande. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg vores største konkurrent er os selv. Vi skal passe på vi ikke ender med at underpræsterer, fordi vi enten bliver for ovemodige, eller for nervøse.”

Vi hepper på juniorlandsholdene og håber på guld til både juniorpiger, juniordrenge og juniormix.

Du kan følge med via livestream her eller nedenfor: