GÆSTEBLOGGER: Johanne Viborg Landbo

Efter en lyserød fødselsdag er jeg nu tilbage på min pind: bag computeren. Det er nu engang lækkert heromme… Alting skal dog ikke handle om mig. Selvom jeg godt kan lide det. I dag skal det handle om Johanne. Jeg har fortalt en smule, men jeg synes, I skal læse Johannes historie nedenfor og få et indblik i en verden, som vi måske ikke kender så meget til. Hun har dyrket gymnastik hele sit liv, men da hun i gymnasiet begyndte som model, ændrede dette ikke kun hendes gymnastiske planer; det ændrede også hendes hverdag fuldstændig.

1

Jeg hedder Johanne Viborg Landbo, født 1993 og opvokset i Thisted, Thy. Efter 3 år på gymnasiet og et sabbatår, fløj jeg fra reden i sommers, hvor jeg flyttede til Århus sammen med min kæreste, Peter. Her prøver vi at få tingene til at fungere og kombinere det med min lidt specielle livsstil. Jeg lever nemlig af at være model. Jeg elsker og har altid elsket gymnastik. Og jeg har altid gået til gymnastik. Mor-far-barn gymnastik, minifræs, rytme-spring og leg, juniorholdsgymnastik, efterskolegymnastik, aspiranthold, mini rep.hold, rep.hold, konkurrencehold, adskillige kurser, stævner, opvisninger, camps og landsstævner er det blevet til de sidste mange år.

Jeg var ikke noget talentbarn, tværtimod var jeg måske lidt umotorisk, ukoncentreret og ikke mindst umoden. Men interessen for gymnastikken holdt aldrig op. Jeg får min første Flying Superkids DVD, da jeg går i 7. klasse og ser en del shows. De børn er til gengæld fulde af talent og så inspirerende, at jeg begynder at tage gymnastikken seriøst.

Det første mål, jeg sætter mig, er at lære at stå på hænder kontrolleret, så jeg øver op af alt, der er stabilt og lodret. Der går ikke længe inden den øvelse er mestret, også sætter jeg mig et nyt mål: at stemme. Jeg kan huske, at jeg beslutter mig for at være tilfreds, hvis jeg bare lærer at stemme ned i siddestem. Hver dag sætter jeg musik på, træner styrketræning for at gøre mig stærk, smidig, og motorisk nok til at holde stemmet. Jeg filmer mig selv, ser YouTube-videoer og min Flying Superkids DVD om og om igen. Efter mange mange timer med træning lykkes det mig endelig at kontrollere min håndstand ned i siddestem og holde mig i stemmet. Jeg sætter mig endnu et mål, som jeg er ivrig for at opnå; jeg vil lære at stemme op! Det er til gengæld en af de større udfordringer. Jeg husker ikke, at jeg på noget tidspunkt giver op, da jeg er så opsat på at nå målet. En af de metoder, jeg øver mest, er at stille mig på hænder, stemme ned til mine tæer rør jorden, også trække mig op igen. Jo flere gange jeg gør det, jo stærkere bliver jeg. Og endelig en dag til juniorholdsgymnastik trækker jeg mig for første gang hele vejen op i stem.

Efter mange måneders træning har jeg nu lært mig selv at stemme op og ned adskillige gange. Jeg holder meget af at filme det, og lægge det på youtube (Tjek johanne0777 ud på youtube for videoerne af mit stem). Jeg husker tydeligt, at der bliver afholdt rep.stævne i den egn, hvor jeg kommer fra, og vores juniorhold skal skyde stævnet i gang med en fed opvisning. I den anledning får jeg under opvisningen, i foråret, gulvet helt alene til at vise mit siddestem. Og publikum er ellevilde. Jeg glemmer det aldrig, og den overvældende følelse af glæde og begejstring over al den bifald sidder stadig i mig den dag i dag.

Det er sommer, og mine 3 søskende og jeg får en trampolin i haven. Vi hjælper hinanden med at lave baglænder, flik flak, skruer, ja – jeg kan faktisk huske, at vi sætter vores havebord til trampolinen, så vi kan lave sammensatte spring; araber-flik, flik-baglænder, flik-skrue. Jeg lærer mig selv at springe tempo-flik-flak på græs og gulv, skrue og få de rigtige teknikker. Jeg er på det sidste år meget blevet mere muskuløs, mine skuldre store af alt den belastning og store lår, der skal give mig kraft til at springe. Jeg går rigtig meget op i springgymnastik og har valgt at gå på Lyngs idrætsefterskole efter sommerferien.

Lyngs
Mit linjefag er selvfølgelig gymnastik, og jeg finder hurtigt sammen med en pige, der var ligeså tosset med gymnastik som jeg. Line og jeg er altid sammen, og det lærer vi begge rigtig meget af, da vi er gode til at presse hinanden.

3

Lyngs vil have vippespring med til opvisning, hvor gymnasten står for enden af vippen og bliver skudt flere meter op fra kraften af en dreng, der hopper ned på vippens modsatte ende. Der går ikke mange omgange, før Line springer dobbeltback fra vippen, hvilket sætter et stort pres på mig. Jeg tør simpelthen ikke, og det ender med, at jeg render grædende ned på værelset af ren skuffelse. Selvfølgelig er jeg så stædig, at jeg ender med at lave springet, og jeg får faktisk springet indøvet i takt til musik, så jeg også kan lave det til opvisningen. Jeg vil aldrig glemme følelsen af at stille sig op på vippen, vente på den rigtige takt i musikken, give tegn om, at jeg er klar til at blive skudt af, også lade andre være herre over mit spring. Følelsen af at være så nervøs, at det ødelægger den første halvdel af opvisningen inden springet og følelsen af at være vokset mentalt fra springgymnastikken.

4

Gymnasiet
For første gang vælger jeg at satse på rytmisk gymnastik. Jeg stiller op til DGI Nordvest Rep.hold, hvor jeg – mod forventning – kommer på. Det er anderledes og svært på en anden måde en springgymnastik, men jeg synes om det. I 2.g søger jeg nye udfordringer og beslutter at tage til Holstebro. Her er jeg til fortræninger og stiller op til Holstebro Rep.hold, som jeg personligt synes, er et af de bedste hold i Danmark. Jeg går desværre ikke hele vejen til rep.holdet, men kommer ind på Mini Rep.holdet. Gymnastikken er helt andeledes; bevægelserne, musikken og sammensætningen. Nye og spændende udfordringer er på vej – og ikke kun på det gymnastiske plan.

5

En eftermiddag i Thy finder en veninde og jeg på at tilmelde os en modelkonkurrence. Det er egentlig bare for sjov, og ingen af os har regnet med noget. Et par uger efter modtager jeg et opkald fra Unique Models om, at de gerne vil se mig. Jeg tager til Århus ned på deres bureau, får taget mål og en snak om, hvad det indebærer at blive model. Et par dage efter modager jeg en mail om, at jeg ikke er gået videre i konkurrencen. Stædig som jeg er, sender jeg en ansøgning til Elite og Scoop Models, som begge hiver mig til en samtale i København. Jeg vælger at skrive kontrakt med Elite models, hvor der ikke sker meget andet end et par options (mulige jobs), så derfor skifter jeg bureau efter kun 1½ måned til Le Management.

6

Le Management
Der går ikke længe, fra jeg skriver kontrakt, til jeg er på min første test. Det er sommer 2012, jeg skal til at i 3.g i Thisted, og jeg træner rytmisk gymnastik på et udtaget pigehold. Bookerne fra Le management begynder så småt at rykke mig ud til jobs, hvor jeg er nødsaget til at tage fri fra skole. Ofte er jobsene i Kbh eller Aarhus, hvilket gør det meget besværligt for mig at altid at passe min skole og mit gymnastikhold. Jeg har altid passet mine ting og afleveret til tiden, så skriftlig fravær er der intet af, og jeg får min hue i 2013.

7

Lige efter studenterugen tager jeg 1 måned til London for at udvide mit portofolie samt møde andre kunder. Her møder jeg kunden ASOS, som gerne vil bruge mig som model, men at jeg først skal smide nogle cm på mit hoftemål og få et knap så bastant og muskuløst look. Efter London bliver det arrangeret, at jeg skal til Cape Town 1½ måned. Jeg har en snak med min booker om, at jeg skal strammes op, da det primært er badetøjsbilleder i Cape Town. Jeg begynder derfor at løbetræne, spise sundere og går op i min krop på en anden måde. Jeg træner rigtig meget, får flyttet lidt rundt på muskler og fedtdepoter og opnår flotte resultater, inden jeg skal afsted, hvilket også lønner sig i Cape Town. Jeg får arbejde for ASOS, som betyder, at jeg rejser meget frem og tilbage mellem Ålborg og London. Gymnastik er der ikke tid til længere, så jeg beslutter at springe en sæson over. Efterhånden som jeg får bureauer rundt omkring i verden, rejser jeg mere og mere rundt til de forskellige jobs.

Forår 2014
Jeg er blevet glad for at løbe, og jeg kan løbe længere end nogensinde. Jeg gør det ikke, fordi mit bureau siger, at jeg skal, eller fordi jeg gerne vil tabe mig – men fordi jeg finder det befriende, og følelsen efter er fantastisk. Når jeg ikke er på modeljobs og bare er hjemme, er det mit job at holde min krop sund, velplejet og trænet! Jeg får jævnligt taget mål på bureauet, og mine lår bliver ikke mindre, selvom vi tager det stille og roligt, så jeg ”må” ikke løbe mere, spinning er udelukket, og max 10 minutter på cross-traineren. Det gælder kun for mig og ikke alle andre, fordi jeg har så nemt ved at tage muskler på, da jeg har trænet så meget tidligere. Det er svært at skulle vænne sig til ikke at være aktiv på samme måde, som jeg tidligere har været, og tanken om at al det hårde arbejde samt muskelmasse skal gå tabt er meget hårdt at forstå, da jeg ved, at en forudsætning for en sund krop er en stærk krop. Derfor tænker jeg meget over, at det jeg putter i min krop skal være sund, brugbart og ikke belaster kroppen. Om mange år, når min modelkarriere er ved dens ende, vil jeg opbygge en masse muskelmasse igen, få lidt mere sul på kroppen og meget muligt genoptage gymnastikken. Jeg er godt klar over, at jeg aldrig kommer til at ramme det samme niveau i gymnastik, og mange drømme inden for gymnastikken vil ikke blive indfriet, men det er en prioriteringssag, og mange af de oplevelser og ting, jeg har opnået inden for modelbranchen, vil jeg aldrig bytte for noget andet.

8

Det er nu 3.sæson, jeg ikke dyrker gymnastik. Jeg havde ellers planer om at søge ind på Holstebro Rep.hold og om nogle år prøve Verdensholdet, men min nye livsstil passer ikke rigtig sammen med gymnastikkens verden. Både fordi det ikke kan hænge sammen med mine skæve arbejdstider, men også fordi, at jeg nemt kommer til at tage muskelmasse på. Jeg har kæmpet meget med at ”omforme” min krop fra at have en gymnastikkrop med brede skuldre til at have en lille fin men stram modelkrop med de rigtige mål og fedt de rigtige steder. Det er en lang vej med den rigtige træning og den rigtige kost, og jeg dyrker som sagt ikke hård styrketræning længere – jeg dyrker pilates, yoga og går lange ture for at få lange muskler og opbygge styrke indefra, uden at det syner for meget. Det lyder måske meget fjernt for mange af jer, at modeller ikke må være for muskuløse af udseende, nu når der er så meget fokus på træning i dag, og mange lever efter sloganet ”strong is the new skinny”, men ligesom bikinifitness-konkurrenter former og træner deres krop efter en bestemt type, så er der også lang vej til en stram og tonet modelkrop. Og den kommer man altså ikke sovende til.

Untitled

Mit liv lige nu består af en masse rejsen frem og tilbage. Jeg har bureauer i London, Milano, Bruxelles, Norge, Paris, Barcelona, Hamburg, Madrid, Lisbon, Miami, Cape Town, og mange gange er det ét stort puslespil at få det hele til at gå op. Mit næste mål er New York, som jeg håber, vil blive opnået i år 2015. Megen af den vilje og stædighed, som gjorde, at jeg opnåede mange mål inden for gymnastikkens verden sidder stadig i mig, og vilje er nok en god forudsætning for at komme langt i min branche. Jeg har måttet give slip på nogle ting, men til gengæld har jeg fået så mange andre ting igen, at det har været det hele værd. Den dag i dag kan jeg stadig lave flik flak på græs, gå i split og spagat og stå på hænder. Det er ligesom at lære at cykle – man glemmer det aldrig.

 

 

Tagget , , , ,